Punten en zegeltjes sparen

Sparen sparen sparen. Het is me met de paplepel ingegoten. Ik herinner me van vroeger dat ik al met mijn spaarpotje naar de bank ging om te storten. En mijn moeder kocht toen al de koopzegels van de Plus, waarbij ik mocht helpen plakken.

Tegenwoordig is mijn spaarrekening nogal leeg. Voor mijn kinderen spaar ik nog wel. Voor mijzelf geef ik mijn geld toch liever uit aan spullen die we ‘nodig’ hebben, en leuke ervaringen. Vroeger loonde het sparen misschien ook meer. Kreeg deze week bericht van de bank dat de rente gezakt is tot 0,25 procent. Voor elke honderd euro krijg je dus nog maar een kwartje rente. Tja, waar doe je het dan nog voor?

Toch spaar ik nog steeds heel graag. Alleen geen centjes meer op de bank, maar punten en zegels bij de winkel. Kruidvat, Albert Heijn, Ikea, Gamma, Hema. You name it, en ik spaar het. Maar levert dat eigenlijk wel wat op?

Bij welke winkels kun je sparen?

 • Kruidvat: Voor elke euro die je er uitgeeft, krijg je 1 punt. Die punten kun je vervolgens inwisselen voor korting of gratis spullen. Als je kiest voor korting op producten, dan is elk punt 1 cent waard. Dat is dus 1% van de euro die je er voor uitgeeft. Kies je voor korting op dagjes uit, dan kan je ‘rente’ van je punten oplopen tot 7%
 • Albert Heijn: Voor elke euro die je er uitgeeft, kan je een zegel kopen voor 10 cent. Een volle spaarkaart kost je 49 euro, maar je krijgt er 52 euro voor terug. Dit is een rente van 6%.
 • Plus: Voor elke euro die je er uitgeeft, kan je een zegel kopen voor 2 cent. Een volle spaarkaart kost je 4 euro, en je krijg er 6 euro voor terug. Dat is een rente van maarliefst 50%!
 • Hema heeft sinds kort ook een spaarsysteem. Bij elke euro die je er uitgeeft, krijg je 1 punt. Die punten kun je vervolgens omwisselen voor kortingsvouchers. Bijvoorbeeld: 50 punten kun je omwisselen voor 15%korting op baby- en kinderkleding. Hoeveel korting je daadwerkelijk krijgt hangt dus af van je aankoopbedrag. In dit voorbeeld moet je voor 50 euro kinderkleding kopen voor 7,5% ‘rente’ van je punten.
 • Gamma: Bij Gamma spaar je niet voor punten, maar krijg je bij elke aankoop een of meerdere kortingsbonnen. Ook hebben ze aanbiedingen speciaal voor pashouders. De ‘rente’ die je hier ontvangt is dus geheel afhankelijk van de aankopen die je doet.
 • Ikea. Ook bij Ikea spaar je geen punten, maar krijg je korting op sommige artikelen. Ook krijg je als Family lid een gratis kopje koffie of thee.
 • H&M: Bij de H&M kun je ook punten sparen op je digitale spaarkaart. Voor elke euro die je er uitgeeft krijg je 1 punt. Die punten kun je, net als bij HEMA, omwisselen voor kortingsbonnen voor bepaalde producten. Ook kun je met je punten kans maken op exclusieve H&M events. Hoeveel ‘rente’ je krijgt op je punten is ook hier afhankelijk van je aankoopbedrag.

zegels

Loont het?

Zegels en punten sparen loont dus eigenlijk veel meer dan sparen. Je krijgt tussen de 1 en 50 procent rente. Dat is vele malen meer dan je geld op een gewone spaarrekening krijgt. Het nadeel is vaak dat je de rente als korting krijgt, en niet als centjes in je portemonnee. En je moet ook oppassen dat je geen extra dingen gaat kopen alleen maar om extra punten te verdienen.

Ik vind het trouwens heel jammer dat er bij mij in het dorp geen Plus zit, daar zou ik zeker de zegels gaan sparen!

Ben ik trouwens nog winkels vergeten waar je ook zegeltjes of punten kan sparen? En spaar jij ook zo graag als ik?

Advertenties

3 gedachtes over “Punten en zegeltjes sparen

 1. lifebymamalinda zegt:

  Koopzegeltjes doe ik niet aan, maar voornamelijk omdat ik er nu geen budget voor heb.
  Heb wel kaarten van Kruidvat, Hema, H&M, Primera, Cigo, Gamma en niet te vergeten Airmiles! Met de laatste spaar ik voor kaartjes voor bijv. de Efteling of korting bij Bol.com

  Like

  • opnr16 zegt:

   Ik heb mijn airmiles gekoppeld aan m’n bonuskaart, dus die spaar ik ongemerkt. Primera kom ik de laatste tijd ook steeds vaker, misschien dat ik daar ook maar een kaart zal aanvragen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s